zaterdag 28 april 2012

Keith Jarrett Trio – My back pages (1968)
Jarrett werd geboren en groeide op in Allentown, Pennsylvania, op 8 mei 1945. Hij bezat een absoluut gehoor en begon op drie-jarige leeftijd piano te spelen en gaf zijn eerste recital met werken van Mozart, Bach, Beethoven en Saint-Saëns toen hij zeven jaar was. Gedurende zijn jeugd werd Jarrett onderwezen in klassieke muziek. Na zijn middelbare school verhuisde Jarrett naar Boston, Massachusetts, waar hij kortstondig de Berklee College of Music bezocht. In zijn tienerjaren kreeg hij de mogelijkheid compositie te studeren bij de vermaarde docente Nadia Boulanger, maar Jarrett verkoos om naar New York te verhuizen om daar jazzmuziek te spelen. Een optreden van Dave Brubeck was hierbij een vroege inspiratie.

In New York speelde hij veelal in de beroemde jazzclub Village Vanguard, waarna hij begon te toeren met Art Blakey’s The Jazz Messengers. Hij werd al snel opgemerkt door de drummer Jack DeJohnette (met wie hij later een trio zou beginnen) die hem aanraadde aan zijn bandleader: Charles Lloyd. Tussen 1966 en 1968 was Jarrett pianist in het kwartet van Lloyd, een van de populairste Jazzbands uit de jaren ’60. Met Lloyd nam hij in 1966 de beroemde plaat: Forest Flower op.

Het bekendst is Jarrett echter om zijn gigantische solo-oeuvre, waarin we zowel de jazz als de klassieke muziek rekenen.

Hier is Dylan’s “My back pages” uit “Somewhere before” (1968), met Charlie Haden op Bas en Paul Motion op drums, het klassieke Keith Jarrett Trio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten