vrijdag 4 mei 2012

Dick Willebrandts en zijn Orkest - Diep in mijn hart (1943)


   
Dick Willebrandts en zijn Orkest - Diep in mijn hart (1943)
(Tekst en muziek: Jaap Valkhoff)

label: Decca
Zang: Nelly Verschuur


Eén van de populairste orkesten uit de oorlog was dat van de pianist Dick Willebrandts. Opgericht in de herfst van 1942 trad het orkest veelvuldig op voor de radio, en hoefde niet op grote buitenlandse (Duitse) tournees. Hierdoor kon hij beschikken over de beste Nederlandse muzikanten en solisten.

Al snel tijdens de bezetting werd het omroepbestel ontbonden en de plaats van de verschillende omroepen ingenomen door de genazificeerde Nederlandsche Omroep. Het uitvoeren van dans- en amusementsmuziek werd aan banden gelegd.

Dankzij een sponsor kon Willebrandts in 1942 een eigen radio-dansorkest beginnen met onder anderen (ex-)leden van de formatie van pianist Ernst van 't Hoff en het AVRO-Dansorkest. De big band was in dienst van de Nederlandsche Omroep en hoefde daarom niet in Duitsland te spelen. Dat was voor enkele muzikanten van de formatie van Van 't Hoff reden om naar het orkest van Dick Willebrandts over te stappen.


Vaste vocalisten waren Nelly Verschuur en Jan de Vries. Twee door Nelly Verschuur gezongen en door Jaap Valkhoff geschreven liedjes werden grote hits: "Diep in mijn hart" en "Denk jij nog aan dien tijd?"

In de periode van augustus 1943 tot september 1944 werden honderden opnamen voor de Deutsche Europa Sender (D.E.S.) vastgelegd die via Calais II (de opvolger van Hilversum II) werden uitgezonden. De muziek werd opgenomen in de KRO-studio in Hilversum en gebruikt voor propagandadoeleinden die waren gericht op Engeland. Het repertoire bestond uit muziek van Engelse en Amerikaanse bands, die werd gearrangeerd door onder anderen Kees Bruijn, Boy Edgar en Pi Scheffer. In september 1944 werd het orkest opgeheven en moest Willebrandts onderduiken om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen.

Na de oorlog bepaalde een zuiveringscommissie dat Willebrandts een half jaar lang geen orkesten mocht leiden. 


 
               Dick Willebrandts Orkest met Nelly Verschuur (midden)


Covers zijn : Nelly Verschuur (1944) [ook met Dick Willebrandts], Ernst van 't Hoff & zijn Dansorkest (1944) , Trio X (1956) , Jo Leemans (1960) [hit VL], Willeke Alberti (1965) , Jaap Valkhoff Orkest & Freddy Dyke Singers (1971) [als Deep In My Heart; Jaap trad ook op als Slome Japie (zie: Ich hab' mein Herz in Heidelberg verloren)], Tante Leen (1971) , André Van Duin (1977) , Herman Brood (1993) [in film Rock 'n Roll Junkie].


Dick Willebrandts en zijn orkest (Decca Dec 8940, 1943)
met zang van Nelly VerschuurDick Willebrandts Orkest met Nelly Verschuur - Deep in my heart (1945)Jo Leemans (1960)Duveltjeskermis  (2001)Geen opmerkingen:

Een reactie posten