maandag 21 mei 2012

The Northern California State Youth Choir - To my Father's House (1968)
TO MY FATHER'S HOUSE
(traditional)


Eerste Opname : The Northern California State Youth Choir (1968) (private recording)

Zang: de fantastische Elaine Kelly; arrangement: Edwin Hawkins. Hij leidde het koor.

Hawkins begon als kind met zingen in de kerk. Op zijn vijfde leerde hij ook piano spelen. In mei 1967 richtte hij samen met Betty Watson het koor "The Northern California State Youth Choir" op. Hawkins was koorleider van de groep en schreef de arrangementen. Het bijna vijftigkoppige koor nam in 1968 de lp "Let Us Go into the House of the Lord" op, dat op kleine schaal verscheen.

De originele mix van gospel en R&B werd echter opgepakt door Abe Keshishian, een dj op het radiostation KSAN-FM uit San Francisco. Hij kreeg de plaat van een vriend in handen en draaide het lied Oh Happy Day op de radio in februari, 1969. Zijn collega Dan Sorkin, een ochtend-dj op de zender KSFO-560 zorgde voor verdere bekendheid van de liederen van Hawkins. 
In 1969 werd het album nogmaals uitgegeven, maar nu grootschaliger op het platenlabel Buddah Records. De naam van het koor werd veranderd in The Edwin Hawkins Singers. "Oh Happy Day" werd al snel op meer radiostations gedraaid en de single werd binnen twee maanden meer dan een miljoen keer verkocht. De single behaalde in het Verenigd Koninkrijk de tweede plaats, en in de Verenigde staten de vierde plaats in de nationale hitlijst. In onder meer Duitsland en Nederland stond het nummer twee weken op de eerste plaats. De single werd wereldwijd meer dan 7 miljoen keer verkocht.

In 1970 scoorde de Edwin Hawkins Singers een tweede hit met het lied: "Lay Down (Candles In The Rain)", samen met zangeres Melanie. Het nummer stond in Nederland twee weken op nummer 1. In de Verenigde Staten behaalde het de zesde plaats


Covers : The Edwin Hawkins Singers (1969), Les Humphries Singers (1970)...


Tekst gaat voort op die van Come And Go With Me To My Father's House, een spiritual die al in 1929 op plaat was gezet door gitaar-evangelist Rev. Edward W. Clayborn.The Northern California State Youth ChoirThe Edwin Hawkins SingersReverend Edward W. Clayborn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten